Ketahui 6 Teknik Solekan Yang Betul

Ketahui 6 Teknik Solekan Yang Betul

Teknik Solekan Yang Betul. Tahukah anda teknik solekan yang betul boleh menampakkan seseorang wanita itu nampak cantik menawan.

Ramai wanita yang memakai mekap atau alat solek kerana ingin kelihatan cantik serta nampak lebih muda. Namun, aplikasi yang salah boleh membuatkan anda nampak buruk ataupun kelihatan lebih tua daripada usia sebenar anda.

1. Pemilihan Foundation Yang Salah

Dalam solekan, pemilihan foundation yang salah akan menjadikan wajah anda kelihatan terlalu cerah ataupun terlalu gelap. Perbezaan ini akan membezakan warna kulit wajah dan leher anda.

Ketika memilih warna foundation, anda disarankan untuk mencubanya di tempat yang terang dengan menyapukannya di bahagian rahang dan lihat perbezaannya dengan warna kulit.Jika warna senada, maka anda sudah menemui foundation yang sesuai.

Untuk kelihatan awet muda, aplikasikan foundation tersebut dengan nipis secara merata. Jika anda berasa terlalu ‘heavy’ untuk menggunakannya, pilih sahaja moisturizer atau pelembab berwarna.

Tekan bahagian wajah anda yang memiliki kedutan dengan menggunakan span supaya kedutan itu boleh disamarkan.

2. Menebalkan Kening

Ramai yang kerap melakukan kesilapan dengan menebalkan kening ketika bersolek sedangkan dandanan kening yang tebal hanya sesuai untuk wanita yang berumur 45 tahun ke atas.

Namun, bagi mereka yang mempunyai kening yang terlalu nipis, anda boleh menebalkannya dengan menggunakan pensel kening dengan menyikat terlebih dahulu kening dan bermulalah dari sudut dalam dan ke arah luar.

Nota: Kening yang cantik adalah kening yang berbentuk dan semulajadi.

3. Bedak Terlalu Tebal

Ramai di antara wanita-wanita mengaplikasikan bedak dengan tebal, walhal mereka telah memakai foundation yang sememangnya tebal.

Kesilapan ini akan membuatkan wajah anda kelihatan berbalam-balam apabila menggunakan solekan yang agak tebal.

Sekiranya umur anda sudah meningkat, hentikan pemakaian bedak asas yang terlalu terang. Cuba pilih warna bedak yang setingkat lebih gelap daripada warna kulit asli anda.

Bedak berwarna gelap mampu menyamarkan kekurangan pada wajah akibat penuaan.

Nota: Anda boleh menggunakan compact powder yang mempunyai foundation di dalamnya bagi menjimatkan masa.

4. Garisan Melingkari Bibir

Elakkan daripada membiarkan pensel bibir anda memisahkan gincu dengan garis bibir yang mana pada akhirnya akan meninggalkan garisan yang melingkari bibir.

Seeloknya jika anda ingin menggunakan pensil bibir,pilihlah warna yang sama atau satu tingkat lebih gelap daripada warna bibir anda.

Jika anda sudah pun menggunakan pensil bibir dan lipstik, anda boleh menghaluskan garisan yang terdapat pada bibir dengan meratakan lipstik tersebut.

Manakala bagi anda yang mempunyai bibir nipis, jangan sesekali membuat garis bibir di luar bibir kerana ia hanya akan menjadikan bibir tampak tebal.Cukuplah sekadar menggunakan pensil bibir pada garis asal dan sapukan pengilat bibir agar bibir kelihatan penuh.

Selain itu, warna lipstik yang anda pilih pun perlu diberikan perhatian. Hindari pemakaian warna-warna yang terlalu menonjol seperti warna metalik dan warna gelap. Sebaliknya, pilihlah warna lipstik yang ringan dan neutral.

5. Bahaya Eyeliner Di Bawah Mata

Usah mengaplikasikan eyeliner di bahagian bawah mata kerana ia merupakan keputusan yang tidak tepat. Selain mata anda akan kelihatan kecil, eyeliner tersebut boleh membuatkan mata anda juga nampak penat kerana efek lingkaran hitam tersebut.

Memadai jika anda memakai eyeliner di bahagian atas sahaja. Garisan eyeliner yang anda buat sebaiknya semakin menebal ketika mencapai sudut mata.

6. Usah Pakai Maskara Di Bulu Mata Bawah

Jangan memakai maskara atau melapisi bulu bahagian bawah mata. Ia akan mempertegaskan kedutan-kedutan halus di sekitar mata. Untuk mencantikan mata, anda hanya perlu melapisi bulu mata bahagian atas dnegan mengoleskan maskara.

Pilihlah maskara berwarna hitam agar mata kelihatan lebih bersinar, bersih dan nampak asli. Aplikasi maskara yang terlalu tebal tidak baik untuk bulu mata kerana biasanya akan menggumpal. Untuk kelihatan bulu mata lebih lentik dan menawan, jangan lupa kepit bulu mata tersebut.

0 komen pembaca

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama komen artikel ini.

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Dengan Kerjasama

 • kolej komuniti
 • giat mara
 • kementerian sumber manusia
 • Negeri Selangor
 • Jabatan Pembanggunan Kemahiran
 • sme corp malaysia
 • pixy
 • tabung pembangunan kemahiran
 •                    
 • Merve Cosmetic
 • IPT/IPTS
 • kolej vokasional

AKADEMI KECANTIKAN ARTISTIK DIYANA
No. 18, 2nd & 3rd floor,
Jalan Setia Perdana BF, U13/BF, Setia Alam,
40170 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

Sebarang pertanyaan anda boleh hubungi pihak Akademi Diyana melalui borang dibawah. Pertanyaan anda akan dibalas dalam tempoh 7 hari bekerja.

Kembali Ke Atas